Ha nem jó így, van lehetőség változtatni
2014. november 04. írta: atestbeszel

Ha nem jó így, van lehetőség változtatni

 

Segítséget kérni fontos – és okos dolog. Az élet rövid. Ha nem jó így, van lehetőséged változtatni.

change.jpgMinden negyedik ember mentális betegségben szenved. Időszakosan pedig mindannyiunknak vannak lelki problémái, elég csak a túl nagy stresszre, egy szakításra vagy más veszteségre, gyászra gondolni.

Sok lelki problémától szenvedő ember átveszi a társadalom negatív hozzáállását és szégyelli a nehézségeit, ezért nem mer segítséget kérni. Mert nem csak a szenvedőt és a beteget sújtja a megbélyegzés, de a segítséget keresőket is. Ismerős a következő gondolat?

„Ha elmész valamilyen terápiába, akkor biztos gyenge vagy, mert nem tudod egyedül megoldani a problémádat. Hiszen az erős emberek, akár a hajuknál fogva is, de képesek kirántani magukat a sárból és egyedül megoldani a problémáikat. (Az erős emberek nem szednek gyógyszert sem, mert az a könnyebbik út választását jelentené.)” - tartja a közvélekedés.

De közben elvárnánk egy cukorbetegtől, hogy éljen inzulin nélkül? Vagy egy törött lábú embertől, hogy ne szedjen fájdalomcsillapítót és ne menjen orvoshoz? Itt durva kettős mércét használunk. A testi szenvedéssel oké segítséget kérni, de a lelkivel (ami előbb-utóbb érzékelhető testi elváltozásokat is okozhat) már ciki…Azt feltételezzük, hogy a lelki problémák és mentális betegségek csak az ember fejében vannak és maguktól meg kell, hogy oldódjanak? Pedig ez nem ilyen egyszerű.

A lelki problémák nagyon komplexek és változatosak. Kialakulásukban szerepet játszanak öröklött, környezeti, nevelési, társas, lelki, biológiai okok egyaránt – esetenként változó súllyal. A lelki nehézségek mind fiziológiai állapotok is egyben, számtalan egyedi okozó és kiváltó tényezővel, és nem egy-egy testrészt érintenek (pl. agy), hanem az egész testet-lelket.

Professzionális segítséget keresni bátorságot, erőt – és jó ítélőképességet – jelent. Ha belátod, hogy problémád van és segítségre van szükséged, az azt jelenti, hogy változtatni szeretnél és valamilyen szinten kész vagy szembenézni a dologgal. Egy terápiában részt venni pedig nagyon kemény lelki-szellemi munkát és kitartást igényel, gyakran új készségeket is el kell sajátítani a régi egészségtelen, maladaptív berögződések helyett. Ebben mi lenne gyengeség?

Vannak olyan mentális betegségek, amelyeket gyógyszerrel kell kezelni. Ha ez indokolt, akkor nem azt jelenti, hogy ők gyors megoldást keresnek, hanem hogy ezzel a módszerrel gyógyítják a betegségüket.

Ha nem tudsz eleget egy betegségről vagy problémáról, olvass, tanulj róla. Tájékozódj és próbáld beleélni magad mások helyzetébe - semmiképp se ítélkezz és törj pálcát az illető felett.

"Soha ne ítélj meg egy másik embert, míg egy mérföldet nem jártál a cipőjében." - tartja a mondás bölcsen.

10678843_1546036055613611_667223927009556730_n.jpgHa valamilyen életvezetési nehézséged, lelki problémád vagy mentális betegséged van - esetleg csak "túl sok a stressz" - ne habozz, keress szakszerű segítséget, hogy mielőbb túljuthass a nehézségeken. Beszélj egy terapeutával vagy szakemberrel. Ha vele nem működik olyan jól a kapcsolat, mint szeretnéd, ha nem érzed elég megértőnek, elfogadónak, odafigyelőnak, ha nem vagytok egy hullámhosszon, keress másikat (vagy többediket). Olyat, akiről úgy gondolod, tényleg képes segíteni. A megfelelő szakember megtalálása nem mindig sikerül elsőre, mert az olyan emberi tényezők, mint pl. az érzelmi "összepasszolás" legalább annyira fontos, mint az illető szakmai múltja, szaktudása.

Ha szenvedsz valamitől, ha valami megakadályoz abban, hogy szabadon és úgy működj vagy viselkedj, ahogy szeretnél, vagy ha egy dilemmában nem tudsz dönteni, bármikor kérhetsz segítséget. A segítségkéréstől nem válsz kevesebbé (és persze nem leszel több sem), mint bárki más. (Viszont támogatással, útmutatással hamarabb túllendülhetsz a problémán.) Szakemberhez fordulni nem gyengeség, nem szégyen, hanem emberi dolog - és egy okos és bátor elhatározás.

Sok ember keres segítséget önbizalom-problémákkal, szorongással, depresszív tünetekkel, kommunikációs, párkapcsolati, gyereknevelési vagy életvezetési nehézségekkel. Mások ahhoz kérnek támogatást, hogy növeljék teljesítményüket vagy javítsák hatékonyságukat életük egy-egy speciális területén. Akkor is konzultálhatsz egy (vagy több) szakemberrel, ha csak bizonyos kérdésekre szeretnél választ kapni.

Az élet rövid. Ha nem jó így, van lehetőség változtatni.

Az inspiráció innen jött.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr867045879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása