Reflex: résztvevő színház fiataloknak Semmelweis Ignác tragédiájáról
2015. november 17. írta: atestbeszel

Reflex: résztvevő színház fiataloknak Semmelweis Ignác tragédiájáról

img_3180.JPGA Reflex című múzeumpedagógiai előadás egy gyakori emberi magatartáshoz kapcsolódó összetett erkölcsi dilemma feldolgozása - tinédzsereknek és fiatal felnőtteknek szóló – interaktív, résztvevő színházi játék formájában a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban. A valós elemekből építkező fiktív történetbe való aktív bevonódás segítségével a résztvevők közelebb kerülhetnek Semmelweis Ignác életművének, életkrízisének és tragédiájának megértéséhez, és tudatosítják a Semmelweis-reflex elkerülési lehetőségeit.

A legismertebb magyar orvos, „az anyák megmentője”, Semmelweis Ignác története, és a felfedezésével (kézfertőtlenítéssel megelőzhető a gyermekágyi láz) szemben tapasztalt korabeli ellenállás mélyen beivódott a kulturális emlékezetbe, és a megfojtott tehetség metaforájává vált. Annyira, hogy megjelent egy ehhez köthető kifejezés, a Semmelweis-reflex. Ez arra a magatartásra vonatkozik, amikor a szakmai közösség reflexszerűen elutasítja valaki új felfedezését, elképzelését, magyarázatát, annak szokatlanul újszerű volta - és a berögzült normák - miatt. A Semmelweis-reflex nem csak a tudományban, de a hétköznapokban is működik, áldozatára szokták mondani, hogy „megelőzte a korát”. A Káva Kulturális Műhely ezt a jelenséget dolgozza fel a Reflex című, edukatív jellegű résztvevő színházi játékában.

A közösségi vagy résztvevő színház műfajának specialitását az adja, hogy interaktív: nemcsak az átélés, beleélés, de az aktív cselekvés lehetőségét is kínálja a nézők (résztvevők) számára, ezáltal sokkal hatásosabb és emlékezetesebb élmény lehet. Aktivizálja a közönséget, de persze anélkül, hogy nyomást gyakorolna vagy kellemetlen helyzetbe hozna bárkit. A szereplés lehetősége ugyanis adott, de természetesen nem kötelező, hanem csak opcionális: ezek az előadások passzív szemlélőként is befogadhatók. Aki a háttérben, "kívül" szeretne maradni, az megteheti természetesen, hogy nézőként van jelen - de pont attól érdekes, különleges és a hagyományos előadásokhoz képest más ez a műfaj, hogy aktívan részt vehetünk a cselekmény alakulásában. Ha valamiben aktívan (mozdulatainkkal, cselekvésünkkel, tevékenységünkkel) részt veszünk, sokkal jobban bevonódunk, sokkal jobban bele tudjuk élni magunkat a helyzetbe, és sokkal jobban meg is marad az emlékezetünkben, mintha csak passzív, külső szemlélői vagyunk, ha csak nézzük.

A Reflex a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (SOM) Semmelweis-emlékszobája előtt, az orvos személyes tárgyai között zajlik, ahol a résztvevő fiatalok amellett, hogy megismerkednek életútjával, megérthetik a Semmelweis-reflex jelenségét, és megvizsgálhatják, hogy hogyan lehet ezt kezelni, legyenek akár az elutasított, akár az elutasító szerepében. Reflex időpontok és részletek ITT.

TUDTAD? Semmelweis Ignác életművét az UNESCO 2013-ban a Világemlékezet részévé nyilvánította, az idei esztendőt - a híres magyar orvos halálának 150. évfordulóját pedig - Semmelweis-emlékévvé.

Múzeumpedagógia

img_3170.JPGA SOM-ban egyébként – a Reflexen kívül - többféle, izgalmas témájú múzeumpedagógiai foglalkozás zajlik: szövegboncolás, járványismeret, afrodiziákumok, alkímia és középkori gyógyszerészet, illetve dohányzás-prevenció.

Ezek a foglalkozások elmélyítik, új megközelítésben tárgyalják, és élményszerűvé, érdekesebbé teszik az iskolai tananyagot, és a már megszerzett ismereteket új kontextusba helyezik. Jelentkezés és bővebb infók ITT.

Közösségi színházi fesztivál zajlik a MU Színházban

Már elkezdődött és szombatig tart az OPEN Fesztivál, a SÍN Kulturális Központ és a MU Színház projektje három magyar és három külföldi részvételi színházi produkcióval. A fesztivál hátralévő napjai közül ma a szegény családok lehetőségeit körüljáró színházi társasjátékon, a Szociopolyn, az utána következő napokon pedig a három külföldi produkción vehetünk részt. Az esemény Facebook oldala ITT.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr178087672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása