A tökéletes kézfogás matematikai modellje - és illata
2017. november 13. írta: atestbeszel

A tökéletes kézfogás matematikai modellje - és illata

main-qimg-753b8b17ccb4f764e1bb0eaef20f1c1a-c.jpgÉvezredek óta csináljuk, az átlagember életében kb. tizenötezerszer. Kétharmaduk nem elég magabiztos benne, hogy jól csinálja, az emberek 19%-a egyenesen utálja. Az emberek 56%-nak volt kellemetlen tapasztalata az elmúlt hónapban: nedves kéz, túl erős szorítás vagy túl hosszúra nyúló kézfogás formájában. Mivel ez nem hangzik túl jól, az egyik autógyár trénerei az alkalmazottaik számára megalkották a tökéletes kézfogás - 12 változót tartalmazó - matematikai modelljét. És bár már az ókori görögök is a béke gesztusaként gyakorolták a kézfogást, a közelmúlt egyik kutatása szerint mégis elsősorban tudattalan ürügyként alakulhatott ki az emberek számára, hogy a kezük illata alapján megítélhessék egymást.

A tökéletes kézfogás

4127bc6285a20ce8a7917e9810722522.jpgAz emberi kézfogás az egyik legkritikusabb aspektusa az első benyomás kialakításának, mert rávilágíthat bizonyos tulajdonságokra (pl. puha kézfogás bizonytalanságot jelenthet, a túl gyors vagy túl erős szorítás arroganciát, lásd Donald Trump 1, 2  és Mark Latham ausztrál miniszterelnökjelölt híres kézfogásait). Ezért a tökéletes kézfogás képletének kitalálója, Geoffrey Beattie a University of Manchester pszichológiaprofesszora szerint meglepő, hogy eddig nem volt megfelelő kézfogási útmutató az emberek számára. “Hajlamosak vagyunk alábecsülni ezt a mindennapos rítust, pedig az ügyfelek elégedettsége és ezáltal üzleti sikereink is múlhatnak rajta.” - áll a sajtóközleményben.

A képlet szerint a férfiak és a nők számára ugyanazok a szabályok és alkotóelemek: jobb kézzel, a másik kezét tökéletesen átfogva és határozottan megszorítva (de nem túl erősen) a két ember között félúton, hűvös és száraz tenyérrel,  körülbelül háromszor megrázva, maximum két-három másodpercig tartó legyen. Közben tartsuk a szemkontaktust, mosolyunk legyen természetes és lassan lelohadó, és mondjunk valami odaillő szöveget.

Mindez matematikusok számára :)

(PH) = √ (e2 + ve2)(d2) + (cg + dr)2 + π{(4<s>2)(4<p>2)}2 + (vi + t + te)2 + {(4<c>2 )(4<du>2)}2

  • (PH = perfect handshake)
  • (e) szemkontaktus (eye contact) (1=nincs; 5=egyenesen a másik szemébe néz) 5;
  • (ve) szóbeli üdvözlés (verbal greeting) (1=abszolút nem odaillő; 5=teljesen megfelelő) 5;
  • (d) őszinte mosoly (Duchenne smile = amikor a szemek és a száj is szimmetrikusan mosolyog és lassan “lohad le”) (1= hamis mosoly; 5=teljesen őszinte, azaz Duchenne) 5;
  • (cg) a fogás teljessége (completeness of grip) (1=nagyon béna; 5=teljes) 5;
  • (dr) tenyér szárazsága (dryness) (1=nyirkos; 5=száraz) 4;
  • (s) erősség (strength) (1= gyenge; 5=erős) 3;
  • (p) a kéznyújtás pozíciója (position) (1=a saját testéhez közelebb; 5=a másik személy intim zónájába nyúló) 3;
  • (vi) erélyesség (vigour) (1=túl alacsony vagy túl magas; 5=közepes) 3;
  • (t) a kéz hőmérséklete (temperature) (1=túl hideg vagy túl meleg; 5=közepes) 3;
  • (te) a bőr tapintása (texture) (5=közepes; 1=túl durva vagy túl lágy) 3;
  • (c) irányítás (control) (1=alacsony; 5=magas) 3;
  • (du) időtartam (duration) (1= rövid; 5=hosszú) 3.

A tíz legkellemetlenebb kézfogási tapasztalat a közlemény szerint:

  • izzadó tenyér ( a megkérdezettek 38 % szerint)
  • döglött hal kézfogás (laza szorítás laza csuklóval) (35 %)
  • túl erős szorítás (7 %)
  • nincs szemkontaktus (5 %)
  • túl erőteljes rázás (4 %)
  • túl hosszan rázás (4 %)
  • túl közel állás a másikhoz (2 %)
  • bal kézzel kezet fogás (2 %)
  • túl rövid ideig tartó rázás (1 %)
  • túl meleg kéz (1 %)

Honnan tudhatjuk, hogy valaki őszintén mosolyog-e?

11087795_1599821380235078_6586221933102083538_o.jpg 

Vajon a bal vagy a jobboldali képen mosolyog őszintén a férfi? Minél empatikusabb valaki, annál biztosabban el tudja különíteni a műmosolyt az igazitól.

Aki tippelni szeretne és kíváncsi a válaszra, a linkelt cikk utolsó bekezdésében megtalálja angolul. Vagy itt, e cikk legvégén magyarul.

A kéz illata

A bemutatkozáskor, üdvözléskor gyakorolt kézfogást már az ókori görögök is a béke gesztusaként gyakorolták, bizonyítva, hogy nincs fegyver egyikük kezében sem. Nemrég kiderült, hogy más jelentősége is van a dolognak. Az izraeli Weizmann Institute of Science neurobiológusai szerint a kézfogásos üdvözlés elsősorban ürügyként alakulhatott ki az emberek számára, azért hogy információt nyerjenek a tenyérről tenyérre átvitt kémiai információkból: a kutatók szerint itt nem a tapintásnak van a legnagyobb jelentősége, hanem annak, hogy a kezet fogók a kezük illatanyagai alapján megítélhessék egymást. Ugyanis akármilyen hihetetlen, de kézfogás után véletlenül és akaratlanul az arcunkhoz emeljük a kezünket és megszagoljuk.

A Weizmann Institute kísérlete során önkénteseket vettek filmre, miközben egy kutatóval léptek interakcióba, aki a terembe való belépéskor néhányukkal kezet fogott, másokkal viszont nem. Megfigyelték, milyen gyakran és milyen hosszú ideig érintik kezüket az orrukhoz a találkozás előtti és utáni percben. Kiderült: azok, akikkel kezet ráztak, több mint kétszer annyit szaglászták a kezüket a következő 1-2 percben, mint a többiek.

Ráadásul ez a hatás erősen függött a két kézfogó nemétől. A kutatóval azonos neműek jobban szaglászták a jobb (kézfogó) kezüket, az ellentétes neműek viszont a bal kezüket.

Néhányukat előzőleg az orron keresztüli levegőáramlás mérésére alkalmas eszközökkel szereltek fel (természetesen úgy, hogy ne jöjjenek rá, milyen szándékkal történik mindez). Ennek segítségével meggyőződtek, hogy a vizsgálat során tapasztalt orrérintési viselkedési mintázat nem csak ideges arcérintés vagy orrvakarás volt: a kézfogás utáni arcérintések során a kísérleti személyek kétszer annyi levegőt lélegeztek be (mint egyébként normál légzéskor), mert valójában szaglásztak.

Azt már régóta tudjuk, hogy a baktériumok “kézről kézre járnak”, de most megvizsgálták, hogy egy kézfogás elegendő-e ahhoz, hogy átadjon bármilyen illatot, ezért a következő lépésben a kutatók steril sebészeti kesztyűt viseltek, miközben kezet fogtak a csupasz tenyerű önkéntesekkel. A kesztyűt megvizsgálva három olyan kemoszignált, vagyis olyan vegyi anyagot találtak, amelyek valamilyen információt szolgáltattak arról a személyről, akinek a testéről ezek származtak és amelyek emlősállatok szociális jelzéseiben is használatosak (geranilaceton, squalene és palmitinsav).dogs-butts-circle.jpg

A mostani kísérlet eredménye csak egy a sok közül, melyek az emberi szaglás jelentőségére és a viselkedésünkben játszott fontosságára hívják fel a figyelmet. A feromonok párválasztásban játszott szerepe közismert, és az is, hogy az együtt élő nők menstruációs ciklusa szinkronizálódik. Tudjuk, hogy a női könnyekben lévő kémiai jelzőmolekulák a heteroszexuális férfiaknál tompítják a szexuális izgalmat, csökkentik a tesztoszteronszintet; és azt is, hogy az érzelmi stresszt átélők verejtékében lévő kémiai jelzőanyagok stresszt és félelmet keltenek azokban is, akik ezt szagolják.

Kultúrák és szaglási "trükkök"

A kézszaglás amúgy direkt módon is megvalósul a nagyritkán még ma is használatos kézcsók formájában. Ehhez hasonló a Guam nevű mikronéziai szigeten is dívik: a helyi lakosok megfogják a másik ember kezét, orrukhoz érintik, megszagolják, majd a homlokukhoz érintik. Az üdvözléskor és az idős emberek iránti tisztelet kifejezésére is használt szokás neve mannginge´ vagy nginge´.

smelldahand_0.jpgAz inuit - családtagok közti - üdvözlés, a kunik, az “eszkimó csók” is hasonló, melynek során két ember összeérinti az orrát-felsőajkát a másik arcával-homlokával és belélegzik egymás bőrének, leheletének illatát. Hasonló üdvözlési mód figyelhető meg  pl. az új zélandi maoriknál, ahol az orrot és a homlokot érintik össze, miközben egymás szemébe néznek (ez a hongi), és a mongoloknál is. Ománban a férfiak orruk egymáshoz nyomásával köszöntik egymást. És persze a puszi és a csók is egymás szaglászása is.

Más emlősökhöz hasonlóan mi emberek is használjuk a testünk által kibocsátott illatokat, szagokat - nemek közötti és ugyanúgy nemen belüli - szubliminális információátadásra, szerte a világon - különböző formában, de - mindenhol. A “nyugati kultúrában” nem túl gyakori, hogy idegenek szoros fizikai érintkezésbe kerüljenek egymással. A kézfogás az idegenek közti egymást szaglászás (és érintés) szociálisan elfogadott módja, mely diplomatikusnak tűnik, de ezek szerint mégis hihetetlenül intim és sokkal több információt nyerünk belőle, mint eddig gondoltuk. Rengeteg tudattalan kémiai kommunikációs eszközt használunk, és nemcsak passzív “elszenvedőkként”, de tudattalanul aktívan keressük is azokat.

*****

A mosolygós kép megoldása: a BAL az őszinte mosoly. A szeme elárulja. Ugyanis aki őszintén mosolyog, sokkal több arcizmot használ hozzá, főleg a szem környékén. Ez a Duchenne mosoly. ...Dehát tudjuk is, hogy a szem a lélek (egyik) tükre.

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr4513252895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2017.11.13. 23:57:47

Akkor a 19%-ba tartozom. Meg az összes olasz és ír is.
süti beállítások módosítása