Szendvics szexistáknak a Déli-sarkon
2018. január 27. írta: atestbeszel

Szendvics szexistáknak a Déli-sarkon

Így etesd a trolljaidat: egy 16 éves lány frappáns válasza

26231448_524715937890767_7342834381457602404_n.jpgA mindössze 16 éves világrekorder Jade Hameistert - tradicionális nemi szerepekből és gender sztereotípiákból való kilépésre buzdító, északi-sarki síexpedíciójáról szóló inspiráló és bátorító - TEDx előadása után szexista trollok árasztották el kommentjeikkel. Többen is azt üzenték neki, hogy "készítsen nekik egy szendvicset”. (pl. "Good on you sweetie, maybe could find a successful husband and make him a sandwich.")

Jade el is készítette. Igaz, nem egészen úgy szolgálta fel a sonkás-sajtos szendvicset, ahogy azt a kommentelők valószínűleg elképzelték (mondjuk focinézés és sörözés közben). Hanem elsíelt a Déli-sarkra és onnan üzente nekik, hogy elkészült, mehetnek érte - csak 37 napi síelést kell kibírniuk nem igazán veszélytelen, de extrém körülmények között, ezalatt mindössze 600 km-t kell megtenniük érte (egy 100kilós szánkót húzva), és már ehetik is. Valahogy így kell elképzelni a körülményeket:

Lány határok nélkül

Jade Hameister a legfiatalabb ember, aki teljesítette a ‘Polar Hat Trick’ kihívást: a bolygó három leghidegebb területét, az Északi- és Déli-sarkot, valamint Grönlandot magába foglaló, összesen 1300km-es síexpedíciót, és egyben a legfiatalabb ember és a legelső ausztrál nő, aki síelve eljutott a Déli-sarkra. Kalandvágya 12 évesen kezdődött, amikor szüleivel eltöltött néhány napot az Everest Alaptáborban.

Jade szeretné felhívni a figyelmet a globális felmelegedés hatásaira és bolygónk sérülékenységére. És ahogyan  TED beszédében is elmondja a fiatal feminista, szenvedélyesen küzd azért, hogy a hozzá hasonló lányok a kinézetük helyett a képességeik és lehetőségeik kihasználására, a céljaik elérésére fókuszáljanak, és hogy ne tökéletesek akarjunk lenni, hanem bátrak.

"Fiatal nőkként folyamatosan azzal bombáznak minket, hogy legyünk kevesebbek: együnk kevesebbet, viseljünk kevesebb ruhát, legyünk karcsúbbak, csökkentsük az ambícióinkat, hogy beilleszkedjünk. Várjuk a fehér lovon érkező herceget, hogy megmentsen, és kerüljük a "fiúknak való" tevékenységeket, mert nem vagyunk elég erősek vagy szívósak. Ezek az üzenetek a bizonytalanságot táplálják bennünk.  (...)

A kinézetünkön való görcsölés helyett koncentráljunk inkább arra, mire képes az elménk és a testünk, és fedezzük fel azokat az elképesztő lehetőségeinket, amikkel a világot is jobbá tehetjük. Legyen az a fontos, AMIT teszünk, ne pedig az, ahogyan kinézünk. (...)

A bátorság nem a félelem hiánya, hanem az, ha a félelmeink és a bizonytalanságaink ellenére is merünk cselekedni." - mondja 2016-os előadásában.

A bátorság nem a félelem hiánya, hanem az, ha a félelmeink és a bizonytalanságaink ellenére is merünk cselekedni.

A TED videóban elhangzik, hogy az északi-sarki expedíció előtt mindössze egyszer síelt, egy háromnapos új-zélandi nyaraláson (egy évvel az expedíció előtt). Hó nem nagyon van hazájában, Ausztráliában, ezért így edzett egy éven keresztül:

screenshot-2018-1-27_ari_gabriel_ari_gabriel_instagram-fenykepek_es_-videok.jpg

A túravezető, Eric Philips szerint ez utóbbi, déli-sarki volt a legbrutálisabb időjárási körülmények között teljesített sarki expedicója az egész 25 éves túravezetői pályafutása alatt, a szokásosnál is zordabb hideggel és széllel. A karácsonyi vacsit is (szárított marhapörkölt) egy 20km-es túrát követően, -50 fokban, egy sátorban fogyasztották el. A NatGeo rögzítette az expedíciót, az operatőr úgy körözött körülöttük a kamerájával egész nap, "mint az őrült, valószínűleg dupla annyi távolságot megtéve", mint a hamarosan bemutatott film főszereplői.

screenshot-2018-1-27_ari_gabriel_ari_gabriel_instagram-fenykepek_es_-videok_1.png

Jade saját Facebook és Insta oldalán is rendszeresen megosztotta az utazás érdekes vagy nehéz pillanatait. Például azt, hogy 38 napig nem zuhanyozhattak és ugyanennyi ideig kellett ugyanazt a ruhát viselniük; hogy a combján és fenekén fagyási sérüléseket szenvedett a hidegben való pisiléstől, a talpa tele volt vízhólyagokkal, és hogy az ujjvégei elvesztették érzékelőképességüket, de ez vissza fog térni. Ezeken kívül teljesen épségben ért haza, és elképesztően sokat tanult az expedíció alatt. Azt írja, nagy mentális harcokat vívott saját magával.

Ez a fent említett TED Talk:

Ez az eredeti poszt Jade oldalán, a fotó is innen van. 

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr3013608155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása