Trauma és gyógyulás: Újra nő
2020. január 27. írta: atestbeszel

Trauma és gyógyulás: Újra nő

Filmajánló

screenshot_2020-01-27_bidf2020_ujra_no_magyar-angol_feliratos_megtekinto_1.pngIdén is egy olyan, női rendezésű filmet ajánlok a BIDF vetítései közül, amit a rendező a saját traumájáról, önismereti útjáról, kétségeiről és a jóvátétel folyamatáról készített.

A Harc az identitásodért szekcióban vetítik az Újra nő | In Search című filmet, mely bemutatja a traumával való megküzdés és a főszereplő saját élete feletti kontroll sorsfordító visszaszerzésének folyamatát.

Beryl Magoko, a rituális nemiszerv-csonkító procedúra túlélője, Frankfurtban él, kenyai családjától távol. 10 évesen, társadalmi nyomásra, megfelelni- és beilleszkedni-akarásból - de saját bűntudata szerint „önként” - vetette alá magát az iszonyatos és életveszélyes - az érzéstelenítés és a műtéti higiénia mellőzésével, ismerősök által végzett - „körülmetélésnek” (FGM - Female Genital Mutilation), ami a nők feletti uralom eszköze, és tabunak számít még napjainkban is.

Gyerekként azt hitte, ezen mindenkinek át kell esnie, és mivel senki nem készítette fel (ami egyébként nem is lenne lehetséges), fogalma sem volt, mire vállalkozik, amikor befeküdt a falubeliek kése alá.

A film forgatása előtt egy évvel szerzett tudomást arról, hogy – szintén tabunak számító - rekonstrukciós műtéttel lehetséges a nemi szerv és az eddig hiányzó életminőség helyreállítása. Ami nemcsak a „hiányzó nőiség” és a saját intim testrészétől való idegenkedés és viszolygás érzésére, a megcsonkítottság okozta szégyenre, öngyűlöletre, alkalmatlanságérzésre és szenvedésre, de az elviselhetetlenül fájdalmas menstruációkra, a szexuális élet és az egészséges párkapcsolatok kialakításának lehetetlenné tételére is valamiféle jóvátételt és valódi testi-lelki gyógyulást jelenthet.

A rendező-főszereplő személyiségfejlődése és a döntési folyamat része, hogy hazautazik családjához a múltját felkutatni, és 24 év hallgatás után most először beszél az anyjával arról, hogy melyikükben milyen emlékek és érzelmek élnek Beryl megcsonkításával kapcsolatban - miközben az anya elmeséli saját megcsonkítását is. Gyönyörűen ábrázolja a film a kettejük viszonyát, a közöttük megjelenő intimitást.

Több más nő saját, megrázó történetét is hallhatjuk, miközben Beryl próbálja legyőzni a műtéttől és az eddig ismeretlen új élettől való félelmét, hogy esélyt adjon magának egy minden szempontból fájdalommentesebb és felszabadultabb jövőre és a gyógyulásra. „Hogy kapjon valami olyat, amivel eddig nem rendelkezett” és „megajándékozza magát azzal, hogy helyreállítja a méltóságát, amit a törzs elvett tőle”.

Beryl minden szempontból nagyon nagy utat tesz meg: egy kenyai, ősi szokások uralta kis faluból, egy európai, autonóm, a saját teste feletti kontrollt visszaszerző nővé, példaképpé érik – ráadásul a családjában elsőként.

A BIDF nem titkolt célja, hogy emberi sorsok megismertetésével kerüljenek hozzánk közelebb, és ismerjük meg a világ legkülönbözőbb társadalmi problémáit. Ez a cél ezzel az alkotással is maradéktalanul teljesült. Intim, bátor, erőteljes, felszabadító alkotás.

in_search_ujrano.jpg

Előzetes: https://vimeo.com/371633766

Vetítések:

16:45 | Január 30.
11:15 | Február 01.

Ez a 6. BIDF (Budapest International Documentary Festival). A fesztivált nők szervezik, és egyébként is az átlaghoz képest sok női történet és női alkotó filmje szokott szerepelni a kínálatban, de idén szerintem minden eddiginél több feminista szempontból érdekes film van. (És az eddigiekhez hasonlóan most is minden film után közönségtalálkozó és beszélgetés.)

A fesztivál jan. 27-től febr. 2-ig tart.

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr1615429778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása