A test beszél. Ne várd meg, míg kiabálni kezd
2018. december 03. írta: atestbeszel

A test beszél. Ne várd meg, míg kiabálni kezd

20160722_115031_hdr.jpgAhogy a stressz is dominószerű sejtszintű változásokat indít el a testünkben, úgy a relaxációs-meditációs technikák rendszeres gyakorlása is - csak fordított (jó) irányban. Ennek része például a HPA-tengely és LC-NE (vagy SAM-) rendszer (a stresszválasz szabályozói) működésének harmonizációja, és az immunsejtekre, hormonokra, gyulladásokra, sejtöregedésre, stb. gyakorolt pozitív "fizikai" hatás is.

Lépj ki a hétköznapok mókuskerekéből, és adj magadnak hetente egy órát, amikor semmi mással nem foglalkozol, csak a saját testeddel-lelkeddel, egészségeddel. Állj meg, lazulj el, érezz, figyelj oda és értsd jobban saját működéseidet! Állítsd a feszültséget és a testérzeteket, testi tüneteket a saját szolgálatodba! Legyél tudatosabb, magaddal és másokkal is együttérzőbb és elfogadóbb, nyugodtabb, elégedettebb.

Éld át ezeket, miközben megtanulod a mindfulness szemléletű, kimondottam egészségpszichológiai megközelítésű autogén tréninget, melyet a 12+1 alkalmas tanfolyam elvégzése után bárhol, bármikor, saját erőforrásként, önállóan tudsz majd használni, és ezáltal tovább fejlődni.

Mind a pszichoterápiás módszerek közé tartozó autogén tréning (AT, a relaxáció egyik fajtája), mind a mindfulness (éber tudatosság) orvosilag elismert, hatékony, egyszerűen elsajátítható önismereti, érzelem- és stresszregulációs eszköz, melyek a különböző imaginációs technikák alapjait képezik (az AT a sportpszichológusok egyik kedvenc módszere). Működésük neurobiológiai alapjai és hatásmechanizmusuk mára már elég jól ismert, empirikusan mérhető, követhető.

2011-0094_neurologia_hu.jpgA relaxációs módszerek legfőbb előnyét nem az azonnali feszültség- és szorongásoldásban látom (bár az is nagyon jelentős eredmény), hanem a megszámlálhatatlan hosszútávú hatásban. A rendszeres gyakorlás során implicit tanulás történik, és az egyre növekvő testi-lelki-szellemi "harmónia" alakításában szerepet játszó idegpályák megerősödése történik. És persze a szakszerű irányítás mellett végzett relaxáció egyéb hosszútávú, pl. önismereti hozadékai is jelentősek, meghatározóak lehetnek. A testi és lelki tünetek gyógyítása, nagyobb testtudatosság és jobb önismeret mellett szerepe lehet a betegségekkel való megküzdésben, a fájdalom csökkentésében, a koncentrációs és teljesítőképesség javításában is.

Stressz - immunrendszer - gyulladás

"Kutatások tömkelege igazolta, hogy a legtöbb autoimmun kórképben tetten érhető valamilyen, elsősorban a HPA-tengely diszfunkciójával kapcsolatos stresszválasz-szabályozási zavar." (Urbán, 2003, 373. o.)

2011-0094_neurologia_hu_1.jpg"Kísérleti állatokban és emberben egyaránt összefüggést találtak az akut, a krónikus, és a gyermekkori pszichoszociális stressz és az emelkedett gyulladásos markerek szintje között. A krónikus stressz indukálhatja a SAM-rendszer fokozott aktivációját, károsíthatja a HPA-tengely gyulladásos jelátvivő útvonalakat szabályozó működését és aktiválhatja az alapvető gyulladásos útvonalakat. (...)

Gyulladás esetén a proinflammatorikus citokinek aktiválják a HPA-rendszert. A kortizol a proinflammatorikus citokinek visszaszorítása révén a gyulladásban gátló szerepet játszik, és képes megakadályozni azt, hogy a gyulladásos válasz károsító szintet érjen el. Ugyanakkor a HPA-rendszer csökkent aktiválhatóságát találták gyulladásos kórképekben, mint pl. rheumatoid arthritisben. A csökkent aktivitású HPA-rendszer a citokinegyensúly felborulásához vezet, mely elősegítheti vagy fenntarthatja a gyulladást." (Ábrahám et al, 2016.)

Ahogy a stressz is dominószerű sejtszintű változásokat indít el a testünkben, úgy a relaxáció is - csak fordított (jó) irányban. Ennek része például a HPA-tengely és LC-NE (vagy SAM-) rendszer (a stresszválasz szabályozói) működésének harmonizációja, és az immunsejtekre, hormonokra, gyulladásokra, sejtöregedésre, stb. gyakorolt pozitív "fizikai" hatás is.

Gyere, ismerd meg, értsd jobban és tereld a jó irányba testi-lelki működéseidet!

Amit az egyéni vagy csoportos tanfolyamtól kaphatsz:

  • 12+1 órát, amikor teljes mértékben csak rád figyelünk
  • nyitott, elfogadó, bátorító, ítélkezésmentes, együttérző (mindful) attitűdöt
  • nyílt, fesztelen, tabumentes, támogató légkört
  • bántalmazottság- és trauma-érzékeny hozzáállást
  • intenzív, testcentrikus önismereti munka lehetőségét
  • korábban nem ismert testi-lelki-életmódbeli összefüggések felismerésének lehetőségét
  • adaptívabb stressz-megküzdési technikákat
  • (az alap-kereteken belül) személyre szabott gyakorlatokat (a jelentkező problémája, érdeklődése alapján)
  • az otthoni gyakorlás élményeinek és tapasztalatainak megbeszélését, feldolgozását
  • a gyakorlati mellett elméleti tudást is: az autogén tréning működésének élettani/ tudományos hátterét, az érzelmek-gondolatok-test-környezet-életmód egymásra hatásaival és az egészséges életmód fő szempontjaival kapcsolatos ismereteket
  • egy hatékony, bárhol, bármikor használható (és továbbfejleszthető), orvosi szempontból bizonyított hatékonyságú önismereti, érzelem- és stresszregulációs eszközt (és bepillantást más önregulációs-relaxációs módszerekbe, pl. progresszív relaxáció, tudatos jelenlét). 

A módszer rendszeres gyakorlásának lehetséges hatásai:

  • a problémákra és a testi tünetek lehetséges okaira, összefüggéseire való rálátás az eddigitől eltérő szemszögből - jobb önismeret
  • csökken a stressz, szorongás, feszültség, idegesség, gátoltság
  • a stressz-indukált tünetek és kockázatok (pl. szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, autoimmun betegségek tünetei, alvásproblémák, tikkelés, migrén, pszichoszomatikus problémák, stb.) csökkenése
  • erősödik az immunrendszer, harmonikusabb lesz az endokrin működés és az emésztés, oldódik az izomfeszülés
  • orvosi kezelések utáni gyorsabb felépülés, tudatos rehabilitáció
  • érthetőbbé és kontrollálhatóbbá válnak a szorongásos és pánikrohamok
  • testtudatosság és önkontroll növekedése
  • pozitívabb testkép, önelfogadóbb, önegyüttérzőbb attitűd
  • teljesítmény-, energiaszint és kognitív kapacitás növekedése
  • testi-lelki-szellemi harmónia, kiegyensúlyozottabb, felszabadultabb mindennapi működés.

Neked szól ez a lehetőség,

  • ha krónikus, gyulladásos vagy autoimmun betegséged, „megmagyarázhatatlan” testi tüneted, stresszel  vagy kibillent hormonális egyensúllyal összefüggésbe hozható tüneteid vannak
  • ha jobb kapcsolatban szeretnél lenni a testeddel, szeretnéd jobban érteni tested üzeneteit, a testi-lelki-mentális egymásra hatásokat, összefüggéseket
  • ha jobb önismeretre és stressz-megküzdési eszközökre vágysz
  • ha egy olyan technikát és szemléletet szeretnél viszonylag gyorsan, szakember felügyelete mellett elsajátítani, amit a későbbiekben önállóan tudsz majd használni
  • ha úgy érzed, fáradt, kimerült vagy, és szeretnél energikusabb lenni
  • ha túlterheltnek érzed magad, és szeretnél lélegzethez jutni
  • ha nem jól alszol, szeretnél kipihentebb lenni
  • ha ideges, feszült vagy, szorongsz, és szeretnél nyugodtabb, lazább lenni
  • ha összefogottabb szeretnél lenni, mert szétszórt vagy, nem tudsz megfelelően koncentrálni
  • ha érdekelnek a test-lélek-gondolkodás-kapcsolatok-környezet-egészség-életmód összefüggései és egymásra hatásai
  • ha van időd napi 15 perc otthoni gyakorlásra a tanfolyam ideje alatt (és utána is).

****

❖ A tanfolyam 12+1 (héten keresztül heti egyszeri) találkozásból áll. Minden egyéni alkalom 50 perces, a kiscsoportos találkozások 120 percesek.

A csoport előnye, hogy a többi csoporttag inspiráló, motiváló, bensőséges, megtartó közösséget nyújt minden résztvevőnek, mások hasonló élményei megerősítőek, a különbözőségeink által pedig több értékes szemponttal gazdagodhatunk. Az egyéni tanfolyam előnye, hogy csak te vagy a középpontban, csak rólad szól.

A tanfolyam indulását minden esetben megelőzi egy kötelezettségmentes egyéni konzultáció, ahol megismerkedünk egymással és rálátást kaphatsz a módszer élettani és tudományos hátterére.

❖ Helyszín: Budapest, Visegrádi vagy Radnóti Miklós utca (a Nyugati pályaudvar környékén).

❖ Az aktuálisan induló csoportokat ITT találod. (Szükség esetén egyéb időpontokban, helyszíneken, és kifejezetten tematikus csoportok - pl. autoimmun, hormonális, alvászavar, bántalmazottság, stb. - is indulnak.)

****

Autogén tréninggel 2013. óta foglalkozom, oktatói oklevelemet az Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél (MRSZE) szereztem, mindfulnesst (többek közt) a Monash University kurzusain, áldozatsegítést a NANE Egyesületnél (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) tanultam és tanulok, egészségpszichológiát (egyebek mellett) az ELTE-n, és a minden helyzetben alkalmazott Marshall-féle együttműködő/ erőszakmentes kommunikációt (EMK) pedig (többek közt) Rambala Évától.

Tíz éve foglalkozom intenzíven önismerettel magam is (egyéni pszichoterápia - 4,5 éve kiképző pszichoterapeutával - és különböző csoportos módszerek segítségével).

A cikkeimet itt olvashatod, és rendszeresen megjelennek az Indexen is.

✎ Jelentkezés:
atestbeszel@gmail.com
+3670 310 3083
vagy az alábbi űrlap kitöltésével: https://goo.gl/forms/ikN58Ih2ykYJtntw1

****

Noha rengeteg pozitív hozadéka lehet, ez a módszer sem csodaszer, megvannak a maga korlátai. A tanfolyam semmilyen formában nem helyettesíti, nem pótolja az adott helyzetben esetleg szükséges egészségügyi, orvosi vizsgálatokat, kezeléseket.

****

Felhasznált szakirodalom:

Urbán Róbert: A stresszválasz szabályozási zavara autoimmun kórképekben in: A magatartás, a lelki élet és az immunrendszer kölcsönhatásai. ELTE Eötvös Kiadó, 2003.

Ábrahám et al: Emberi életfolyamatok idegi szabályozása – a neurontól a viselkedésig. Interdiszciplináris tananyag az idegrendszer felépítése, működése és klinikuma témáiban orvostanhallgatók, egészség- és élettudományi képzésben résztvevők számára Magyarországon. Pécsi Tudományegyetem, Dialóg Campus Kiadó-Nordex Kft. 2016.

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr1714414032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása