Az elméjével mozgatja a vizet
2014. november 29. írta: atestbeszel

Az elméjével mozgatja a vizet

Mindpainting, brainwave music és implicit knitting

 

eu.pngLisa Park Eunoia II. című performanszában az egyébként "láthatatlan" érzelmek, gondolatok láthatóvá és hallhatóvá válnak.

Az alkotó 48 vízzel telt tepsit és hangszórót kötött össze a fejére helyezett EEG készülékkel. A különböző érzelmi állapotok (pl. frusztráció, meditáció, izgalom) átélésekor keletkező agyhullámokat egy EEG headset - egy algoritmus segítségével - hanghullámokká alakítja. A hanghullámok pedig a 48 hangszórón keresztül vibráltatják a rájuk helyezett tálakban lévő vizet - az átélt érzelmektől, gondolatoktól függően különbözőképpen. A performansz 48-as száma a Spinoza Etikájában szereplő 48 érzelem mintájára épp ennyi.

"Hiszem, hogy érzelmeink az emberi test több mint 60%-át alkotó vízben is különböző vibrációkat/energiákat keltenek" - mondta az alkotó.

Mostanság elég divatos lett az agyhullám-művészet, számos hasonló interaktív "mind art" alkotás született máshol is. Kínában például fogyatékos emberek szintén EEG segítségével "készítettek" festményeket (és még gondolkodom, tényleg kell-e itt az idézőjel), ők pedig NeuroKnittingnek keresztelt projektjükben a zenehallgatás közben keletkező agyhullámaikat transzformálták kötésmintákba, ez lett az "implicit knitting" :)  Ez a cikk az Eunoián kívül kilenc, hasonló módszerrel készülő zenei alkotást említ.

Száz dollárért amúgy mi magunk is megnézhetjük saját agyhullámainkat a telefonunkon vagy számítógépen.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr397687448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása