Miért érdemes hálával befejezni (vagy kezdeni) a napot
2014. december 18. írta: atestbeszel

Miért érdemes hálával befejezni (vagy kezdeni) a napot

A pihenés, a hálaérzés és a kiégés összefüggései

uj-cipo.jpgSokat hallottunk már a hála és a köszönet kifejezésének pozitív hatásairól. Kutatások kimutatták, hogy aki veszi a fáradságot, és megpróbálja értékelni a dolgokban rejlő (valós) pozitívumokat, annak nemcsak a hangulata javul, de az életszemlélete is pozitívabbá válik, és a munkahelyi kiégés valószínűsége is csökken.

Segítő szakmákban különösen fontos az önmagunkra való odafigyelés és az érzelmi regenerálódás. Az érzelmi kimerülés számos negatív következményhez vezethet, beleértve a depressziót, a szorongást, a motivációhiányt és a munkahelyi elégedettség hiányát - írja a GoodTherapy.

A hála kifejezésén alapuló gyakorlatok segíthetnek megelőzni a kiégést és a lefelé tartó érzelmi spirált. A vizsgálatok arra is rámutatnak, hogy ha egyszerűen csak öt dolgot leírunk mindennap, amiért hálásak lehetünk, a módszer csodákat tehet a hangulatunkkal és azt egy pozitívabb irányba mozdítja el - még a munkahelyen is. Egy stresszes és fárasztó munkahelyen valószínűleg nem a legegyszerűbb dolog a munkahelyi pozitívumokat tudatosítani, de a tanulmányok szerint megéri megerőltetni magunkat.

A pihenés szintén kiégéscsökkentő hatású. A megfelelő alvás pedig növeli a hála megtapasztalását. A nem elegendő alvás viszont a megbecsülés és hálaérzés (kifejezésének) elmaradásához vezethet. A kevés alvás okozta kevesebb hálakimutatás és a másik ember kisebb mértékű elismerése pedig ördögi körhöz vezethet, mert a partner is kevesebb hálát fog érezni válaszul, ez pedig állandósíthat egy negatív ciklust mindaddig, amíg az illető hozzá nem jut a számára szükséges pihenéshez.

Ha lelkileg túlterheltnek és kimerültnek érezzük magunkat, egy egyszerű gyógymód lehet, ha hálát adunk és köszönetet mondunk (akkor is, ha úgy érezzük, ez erőltetettnek tűnik) és alszunk egy jót; kutatások szerint ez hozzásegít minket ahhoz, hogy hosszútávon is az élet naposabb oldalát lássuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr957684450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása