Öleléssel a fertőzések ellen
2014. december 20. írta: atestbeszel

Öleléssel a fertőzések ellen

Már napi egy ‪ölelés‬ távol tartja a betegségeket - állítja Carnegie Mellon Egyetem kutatása. A társas támogatás - minél gyakrabban történő ölelésben megnyilvánuló - védő hatása csökkenti a stresszt, a fertőzéseket, a betegségtüneteket, mert erősíti az immunrendszert.

hug.jpg404 egészséges felnőtt vett részt abban a kutatásban, amiben a társas támogatást, a személyközi konfliktusok és napi ölelések számát mérték fel 14 egymást követő napon keresztül. Ezután szándékosan náthás fertőzésnek tették ki a vizsgálati személyeket, és karanténban értékelték a fellépő betegség mértékét és a tüneteket.

A Psychological Science-ben publikált vizsgálatban megállapították, hogy az észlelt társas támogatás csökkentette a stressz (konfliktusok) által okozott fertőzéseket és azok tüneteit - a társas támogatás védőhatásának egyharmadáért pedig a kapott öleléseket (mint fizikai kontaktus és mint szorosabb kapcsolati illetve intimitási forma) tették felelőssé. E faktorok valószínűleg a stressz csökkentésén keresztül erősítik az immunrendszert és védenek a betegségektől.

Azok a fertőzöttek, akik nagyobb társas támogatásról és több ölelésről számoltak be, kevesebb betegségtünetet produkáltak, függetlenül attól, hogy voltak-e konfliktusaik.

Ez arra utal, hogy egy "szignifikáns másik", azaz egy szeretett ember ölelése hatékony társas támogatási formaként működik és az ölések mennyiségének növelése hatékonyabb stresszcsökkentő lehet.

"Tudjuk, hogy azok az emberek, akiknek konfliktusaik vannak, kevésbé képesek felvenni a harcot a megfázásos betegségekkel szemben. Tudjuk, hogy akik szociális támogatásról számolhatnak be, azok védettebbek az olyan stressz okozta mentális betegségektől, mint a depresszió és a szorongás." - mondta  el a kutatásvezető, Sheldon Cohen. Most már azt is tudjuk, hogy a több ölelés = kevesebb betegség.hug_virtual.gif

Még több kutatás a szociális védőfaktorokkal kapcsolatban:

A szociális faktorok jelenléte jobb tüdőműködést eredményez idős korban.

A negatív interakciók idős korban magas vérnyomást eredményeznek - az önkénteskedés pedig csökkenti ennek kockázatát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr837708670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása