Hogyan hat szervezetünkre egy gyulladásos góc?
2014. december 22. írta: atestbeszel

Hogyan hat szervezetünkre egy gyulladásos góc?

Köztudott, hogy egy bárhol lévő gyulladásos góc más, távoli szerveinket is könnyen meg tudja betegíteni. Vályi Péter Dentálhigiénikusok kézikönyve (2011) című munkája a fogaszati gócok egész szervezetünket károsító hatásairól is ír.

11.jpgJó lenne, ha a XXI. században már nem mondana senki olyat, hogy az egyik szerv állapota "nincs hatással" egy másikra, miután a "XX. század utolsó negyedében komoly kutatásokkal sikerült újabb bizonyítékkal alátámasztani" Hippokratész elméletét, miszerint "a szájüreg képleteinek gyulladásos betegségei távoli szervekben is okozhatnak károsodást, vehetnek részt szisztémás betegség kialakításában."

Miután tudjuk, hogy a vér- és nyirokkeringésen keresztül mindenünk mindenünkkel kapcsolatba kerül, hiszen nincs olyan (élő) sejtünk, aminek működéséhez nem kell oxigén (márpedig az oxigént a vér szállítja), ez nem igazán meglepő. És most csak két terjedési útvonalat említettem a megszámlálhatatlan mennyiségű közül, lásd fenti ábra. A túlzott mértékű gyulladás szövetkárosító hatására az agyszövet különösen érzékeny

A Dentálhigiénikusok kézikönyve ezt írja: "A fogászati gócok károsító hatása a speciális anatómiai viszonyoknak is köszönhető: a szájüregből a vénákon, nyirokereken keresztül, közvetlenül a szívbe, majd onnan a nagyvérkörön keresztül a célszervbe tudnak jutni a károsító ágensek, kikerülve az első cirkuláció során a májat, amely fontos szerepet játszik a védekező rendszerben. A májban találhatók a Kupffer-sejtek (fixált makrofágok), amelyekkel való kötődés kiváltja a granulocyták fokozott adhézióját, illetve kemotaktikus anyagok és citokinek termelődnek, amelyek az immunrendszer további elemeit mozgósítják.

Ezt a mechanizmust kikerülve, a kórokozók zavartalanul tudnak a célszervekbe jutni. A célszervekben meg kell tapadniuk és növekedniük, szaporodniuk kell. A korábbi fejezetekben már leírtuk a baktériumok azon virulencia faktorait, amely segítségével ki tudják iktatni az immunfolyamatokat, és biztosítani tudják a szövetekben való túlélésüket.

A fogeredetű gócok Debelian és mtsai szerint(1994) nem csak a baktériumok terjedése (metasztatikus fertőzés) révén tudnak károsítani, hanem toxikus anyagaik révén (metasztatikus károsítás), ilyenkor toxinjaik kimutathatóak és a kórokozókhoz köthetőek, valamint antigénjei a célszervben váltanak ki immunválaszt és gyulladást (metasztatikus gyulladás). A kórokozók antigénjei szuperantigénként viselkedhetnek (toxikus shock szindróma), illetve keresztreakciók révén, autoantitestek képeztetése révén alakítanak autoimmun betegséget." (Kiemelés tőlem.)

A teljes könyv - többféle formátumban - letölthető innen.

Ez pedig a fogászati gócokról szóló fejezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr817042761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sol Durka 2015.08.16. 12:27:00

jó lenne bizony, de épp az orvosok - tisztelet a kivételnek - oktatják ki a "túlképzett" beteget, hogy nincs kapcsolat a szervek között. Én legutóbb egy szájsebésszel kerültem hasonló konfliktusba, amikor azt merészeltem mondani, hogy a fogak és a belső szervek között kapcsolat van. A válasza: az orvos én vagyok, és én tudom, hogy nincs!

Csodálkozunk, hogy Magyarországon szörnyű a diagnosztika?!

atestbeszel · https://atestbeszel.blog.hu/ 2015.08.16. 14:28:35

@Sol Durka: Igen, az ilyen orvosi viselkedés egy rendkívül összetett kérdés (és szomorú és szakmaiatlan), mindenesetre nagyon érdekes, hogy miközben elvileg tudjuk, hogy a vér- és nyirokkeringésen keresztül mindenünk mindenünkkel kapcsolatba kerül, hiszen nincs olyan sejtünk, aminek működéséhez nem kell oxigén (márpedig az oxigént a vér szállítja), én is rendszeresen tapasztalok és hallok ilyen eseteket.
Szerintem azt tudjuk tenni, hogy sokkal tudatosabbnak kell lennünk, tájékozódni kell a legfrissebb tudományos eredményekről (ezért is hoztam létre ezt a blogot, és a sokkal jobban pörgő Facebook oldalát), és az elszomorító tapasztalatok ellenére is kiállni magunkért, amennyire csak tudunk.
Talán ilyen helyzetekben erőt, határozottságot és kitartást adhat, ha belegondolunk abba, hogy CSAK ez az egy testünk van, csak ebben a testben, csak ezzel a testtel együtt tudunk élni - és "az én testem az én felelősségem".

atestbeszel · https://atestbeszel.blog.hu/ 2015.08.16. 14:43:24

@Sol Durka: Kedves Sol Durka, mivel te vagy az első, aki itt a blogon kommentet fűztél bármihez (aminek nagyon örülök), felajánlom, hogy ha van kedved, válassz egy bármilyen betegséget, téged érdeklő lélektani, anatómiai, élettani, neuropszichológiai kérdést, amiről szeretnél többet tudni, és én írok egy cikket róla. A témát megírhatod itt is, vagy - ha ez szimpatikusabb - elküldheted az atestbeszel@gmail.com címre. :)
süti beállítások módosítása