Feldenkrais gyógytorna
2015. augusztus 05. írta: atestbeszel

Feldenkrais gyógytorna

A test újrafelfedezése

feldenkrais2.jpgMoshe Feldenkrais, mint sokan mások (pl. Alexander és Pilates), saját öngyógyításának tapasztalataiból fejlesztette ki a berögzült, megszokott mozgásaink - mindenki saját, egyéni, természetes működéséhez igazodó - újratanulásán alapuló módszerét.

A testtudatosság fejlesztését szolgáló gyógytorna világszerte elismert és külföldön az egészségbiztosítás is támogatja. Ajánlható mozgás-, és tartásproblémákkal, fájdalmakkal küzdőknek, mozgásrehabilitációra, statikus helyzetben dolgozóknak (számítógép előtt, autóban, pult mögött stb.), színészeknek, táncosoknak, zenészeknek, sportolóknak - és testük tudatosságát fejleszteni kívánó egészséges érdeklődőknek. Bármely életkorban hatékony, az önismeret, a rugalmasság, a fájdalommentes mozgás mindenki számára hasznos.

A Feldenkrais terápia alapja, hogy mozgásunk egyéni és felfedezhető és a felfedezés által rugalmasabbá, koordináltabbá és tudatosabbá tehető - ezen keresztül pedig közelebb kerülhetünk lényegünkhöz. A testtartással, a szem mozgásával vagy éppen a képzelőerővel foglalkozó gyakorlatok nem csupán fizikai állapotunk javítását szolgálják, de a tudatosság, az énkép és az emberi képességek új dimenzióit is megnyitják előttünk. A test mint egész összetevői működésbe lépnek a saját igényük szerint, így haladunk a jó közérzet és egyfajta teljességérzés, harmónia felé. A mozgás hatékonnyá, erőlködésmentessé válik; a cselekvés, a test és az elme egymásra hangolódik.

feldenkrais.jpgÖnfelfedezés, önismeret, önállóság, szabadság, rugalmasság, harmónia, és még sok minden.

A holisztikus szemléletű Feldenkrais inspiráló és kalandos életéről ITT lehet bővebben olvasni.

Minden Feldenkrais-oktatónak a Nemzetközi Feldenkrais Guild által szabályozott 1600–1800 órás (4 éves) képzésen kell részt venni, levizsgázni, hogy megkaphassa a Nemzetközi Diplomáját (Certified Feldenkrais Practitioner). A világon több mint 4000, Magyarországon jelenleg mindössze három oktató van.

Bécsben (Ausztria) tanult, majd 1995-ben kezdte meg a módszer népszerűsítését és oktatását Bárdos Adrienne. Perényi Csilla Zürichben (Svájc) tanult, Heimer István pedig Németországban (München), az USA-ban (Santa Fe, Maui - Hawaii) és Ausztriában (Bécs).

Érdemes megnézni a módszer működéséről, gyakorlati alkalmazásáról - és Perényi Csilláról - szóló filmet ITT.

"A Feldenkrais módszer testünk belső, saját intelligenciáját használja a mozgás rugalmasságának, koordinációjának fejlesztéséhez és új mozgáslehetőségek felismeréséhez. A test tiszteletére tanít mozgásunk és érzékelésünk felfedezése által."

"Testünk érzékelése a Feldenkrais gyakorlatok végzése során játékosan, kísérletezve finomodik."

"A Feldenkrais-módszer segítségével mozgásunk döbbenetesen könnyed és szabad lesz – szinte minden korosztály számára lehetséges. Forradalmi újítása abban rejlik, hogy egészségünket nemcsak fizikailag, de érzelmileg, intellektuálisan és spirituálisan is megjavítja.” (Smithsonian Magazine)

"Újfajta könnyedség és hatékonyság jelenik meg a mozgásban. A feszültségek, merevségek, fájdalmak elmúlnak, megolajozódnak az ízületek.

Az izmok megtanulják a megfelelő erőfeszítés és lazítás arányát, a csontok lesznek a mozgás erővonalai.

Megtanulunk jobban gazdálkodni az energiáinkkal. A harmonikus mozgás pozitívan befolyásolja a közérzetet.

Szabadság, kreativitás, jól szervezettség, tettrekészség, belső stabilitás és nyugalom, önelfogadás lesz a természetes."

A Youtubeon rengeteg Feldenkrais-film található, több TED-előadást is tartottak már a módszerről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr1007684618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása