Minden verseny végén összeesik
2015. augusztus 14. írta: atestbeszel

Minden verseny végén összeesik

Futóbajnok sclerosis multiplexszel

kayla.jpgA 20 éves Kayla Montgomery akkor kezdett el futni, amikor 14 évesen megtudta, hogy sclerosis multiplexe van. Azóta Amerika leggyorsabb hosszútávfutói közé edzette magát, pedig a versenyeken csípőtől lefelé teljesen érzéketlen és zsibbadt a teste. A cikk végén lévő, róla szóló film egy megrendítő és inspiráló történet akaraterőről, élni akarásról, küzdelemről, bizalomról, támogatásról, reményről - és a betegségről.

Korábban focizott és az egyik leglassabb játékos volt. 2009-es focibalesete után észlelt először bizsergést és érzéskiesést a lábaiban, ekkor - 14 évesen - tudta meg, hogy sclerosis multiplexe (SM/MS) van. Nyolc hónap teljes érzéketlenség után 2010 áprilisában kezdte újra érezni lábait, de ekkor már nem tudta a folyamatos megállásokkal és elindulásokkal járó focizást folytatni (mert amikor futás után megáll és már nincs mozgásban, összeroskadnak a lábai).

Focizás helyett elkezdett futni Patrick Cromwell edző segítségével, hetente hatszor, összesen heti 40 mérföldet (kb. 65 km). Azóta folyamatosan növeli a saját sebességét és dönti meg rekordjait. 2013-ban 17:22 alatt futott 5 kilométert.

Versenyeken kb. másfél kilométer megtétele után (vagy nagyon intenzív edzéseken, amikor testhőmérséklete megemelkedik) elzsibbadnak a lábai és deréktól lefele teljesen érzéketlen végtagokkal, automata üzemmódban fut tovább. Kifejlesztette magának azt a technikát, hogy a karmozgására fókuszálva koordinálja testmozgása ritmusát. Semmit nem érez ilyenkor a lábában, olyan, mintha "nem lenne semmi alatta és lebegne".

A célvonalban minden versenyen várja őt az edző, hogy elkaphassa és megvédje az összeesés okozta sérülésektől. Kayla ekkor újra és újra kénytelen szembesülni betegsége komolyságával.

Azt mondja, annyit és olyan gyorsan fut, amennyit és ahogy csak bír, mert minden nap ajándék számára, hiszen nem tudhatja, hogy meddig lesz még képes mozogni. "Minden nap az utolsó lehet, hogy mozogni tudok."

Molekuláris biológiát tanul az egyetemen és a futás számára nem csak a versenyről és teljesítményről szól. Azért fut, mert a futás boldoggá teszi, félelem- és feszültségoldó számára: futás közben teljesnek érzi magát.

Kayla Montgomery története nem csak az ő érett és különleges személyisége, küzdő szelleme, tehetsége, szorgalma, mentális ereje és poszttraumás növekedése miatt elképesztő számomra, hanem azért is, ahogyan a családja, és főleg az edzője támogatja őt - a szó átvitt és szó szerinti értelmében is - mindenben. Az edző hozzáállása és többszörös értelemben is megtartó viselkedése olyan, mint ahogyan egy jó pszichoterapeuta viszonyul a klienséhez: elfogadón, óvón, kísérőn, támogatón, segítőn, motiválón.

Futóteljesítmény a betegség tükrében

A sclerosis multiplex egy autoimmun neurodegeneratív betegség, mely főleg az agy-gerincvelő idegi összeköttetést érinti. A belső és külső kapcsolatokról szól: az idegsejtek és az idegi kapcsolatok egyre növekvő mértékű sérülései miatt „szétválik” az elme és a test működése, a test egyre kevésbé engedelmeskedik az akaratnak. Az idegek és az izmok közötti összeköttetés „megkeményedik” - és az embert egyre  jobban gátolja a szabad mozgásban, fizikailag egyre inkább elszigeteli másoktól az SM. A betegség előrehaladásával vagy a tünetek jelentkezésével egyre jobban behatárolódnak az egyén lehetőségei, egyre kevesebb teret hagyva a szabadságnak. Még több információ a sclerosis multiplexről: magyarul ITT és angolul ITT

A filmben is elhangzik, hogy nem tudja akaratlagosan irányítani a lábait Kayla, amikor érzéketlenné válnak, ideiglenesen lebénulnak. Ettől paradox és elképesztő az egész: elvileg bénult lábbal, akaratlagosan vezérelni képtelenül, csak implicit tudásra hagyatkozva fut - és nem is akárhogy. Ha elindult és mozgásban van, nincs gond: csak megállni ne kéne. Szerencsére 5-10 percnyi jegelés után visszaáll az összes korábbi érzés és funkció a testében.

Mindenkinek jót tesz a (rendszeres, mérsékelt intenzitású) testmozgás, az SM-es betegeknek pedig - különösen a depresszió kockázatát és a fáradtságot csökkentő illetve a kognitív teljesítményt növelő hatása miatt -  létfontosságú. De sokan pont ezen tünetek miatt (fáradtság, levertség) hiába tudják, hogy jót tenne, annyira rosszul érzik magukat, hogy nem bírnak erőt venni magukon, hogy sportoljanak valamit, sokszor 16 óra alvás után sem. Ennek fényében még nagyobb teljesítménynek számít szerintem, amit Kayla eddig elért.

A Kayláról szóló megható film élményét lehetetlen szavakkal átadni, úgyhogy feltétlenül érdemes végignézni.

 Nemrég a TED-en is előadást tartott Kayla Montgomery:

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr497707634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BitPork 2015.08.16. 15:38:55

Ez a valami. Ez az amit lehetne kiplakátolni!

HajniFulop 2015.08.19. 22:56:25

A magyarmsinfo.hu oldalon további érdekes és továbbgondolásra ajánlott cikkek vannak a jógáról, az elménk által irányítható testi működésünkről, és pl. egy különleges emberről, aki a jóga és az agykontroll és a tudatos önreflexió segítségével is döbbenetes életminőség-javulást ért el, sm-betegként. Itt olvsható: magyarsminfo.hu/hirek.aspx?&nid=45719&cid=32#45719 Örömmel venném a további együttműködés lehetőségét is., a hfulop kukac gmail.com címen tudunk egyeztetni,előre is köszönöm!

atestbeszel · https://atestbeszel.blog.hu/ 2015.08.20. 00:43:26

@HajniFulop: Kedves Hajni, megnézem, köszönöm a javaslatot és az ajánlatot: ha gondolja, írja meg az atestbeszel@gmail.comra, hogy pontosan milyen együttműködésre gondol.

SzőllősiLajos 2015.08.22. 11:41:57

Az őssejt kutatás egyik iránya pont ennek a betegségnek a leküzdése. Szemellenzős eü. hangadók - mivel kimaradnak a kutatásból - ahól lehet ott gáncsolják a kutatókat. / korábbi példák= Béres csepp, szürke hályog operáció stb./

Erzsébet Gyetvainé Nevelős 2015.08.27. 18:04:13

Tudomásom szerint a túlerőltetés rontja az állapotot, a Myelin-hüvely tovább károsodik. A rendszeres, nem megerőltető mozgás javasolt és szükséges, de az erőltetés nem.

atestbeszel · https://atestbeszel.blog.hu/ 2015.08.29. 17:03:46

@Erzsébet Gyetvainé Nevelős: Igen, én is úgy tudom, hogy ronthatja. (Valahol olvastam is, vagy lehet, hogy a Kayláról szóló filmben hangzik el, hogy ezt Kayla is tudja.) Az extrém túlterhelés senkinek sem jó (de az, hogy kinek mi a túl sok, már teljesen egyedi): www.theguardian.com/lifeandstyle/the-running-blog/2015/aug/27/the-elite-athlete-paradox-how-running-a-marathon-can-make-you-ill

gabcigirl 2016.02.16. 11:13:50

Szuper a pozitív hozzáállás mindenképpen - de ilyen extrém túlterhelés még egy egészséges embernek is úgy vélem, too much...

Ráadásul egy sm-esnél rontja is a készségeket, ha ennyire agyonterheli magát.

Egy sm-es nem ettől példa: hanem attól, ha meg se látszik, mi a baja...
süti beállítások módosítása