Önismereti játék három percben
2015. november 03. írta: atestbeszel

Önismereti játék három percben

A tudatosság fontossága, 1. rész

20151103_152112_hdr.jpgAz alábbi motiváló, erőt adó filmecskét már önmagában a mondanivalója miatt is megéri végignézni: "merj, változtass", légy bátor, konfrontálódj a bénító, hátráltató félelmeiddel; lépj ki a komfortzónádból, mert így fejlődsz! De én egy érzelmileg és gondolatilag is megmozgató könnyed játékra is invitállak, ha van két-három perced. Nyeremény helyett (talán hosszútávon is meghatározóbb) a nyereség: elgondolkodtató információk, azonnali pozitív érzelmi töltet. Utóbbi ráadásul ma állítólag tízmilliószorosan számít. ;)

Ha benne vagy a rövid játékban is, ezek a feladatok:

 1. Nézd meg a filmet:

2. Ha megnézted a filmet, gondolkodj el, milyen érzelmi hatásokat és milyen gondolatokat keltett benned. Ha kedved van, le is írhatod a tapasztalatokat.

3. Emlékezz vissza, milyen testi érzéseket, érzékleteket tapasztaltál, míg nézted. Összehasonlíthatod a film előtti testérzeteiddel, és ha gondolod, leírhatod ezeket is.

4. Amikor úgy érzed, nem jut eszedbe több érzés, megteheted, hogy megnézed újra a filmet, és közben - most már tudatosan - megfigyeled, ellenőrzöd a hatásait (bár szándékosan figyelve és második nézésre lehet, hogy kevésbé lesz intenzív). Érdemes a légzés, szívdobogás, esetleges változásaira, izomfeszülésekre, a bőrben észlelt bármire, pl. hidegség, melegség, libabőr, stb. figyelni.

+1: Ha érdekesnek, furcsának vagy említésre méltónak tartod a tapasztalataidat, véleményedet, megírhatod itt a cikk alatt vagy a Facebookon kommentben.

*****

Ezzel a nagyon egyszerű önmegfigyeléses játékkal arra az érdekességre szerettem volna felhívni a figyelmet, amit egyébként filmnézés (vagy olvasás, zenehallgatás, színház, történethallgatás) közben máskor is rengetegszer tapasztalunk, hogy egy fiktív tartalom (jelen esetben: mozgókép megfelelő vágásokkal, ritmussal és főleg a zene segítségével) is mennyire képes hatni ránk testi szinten. Például változhat a légzésünk, szívműködésünk, kisebb-nagyobb izmok mozdulhatnak meg, feszülhetnek be az élmény hatására (én pl. minden alkalommal lúdbőrös leszek a fenti film egy pontján). De akár az is előfordulhat, hogy egy hétköznapi, semleges jelentésű szó, vagy valamilyen érzéklet (illat, hang) különös testi jeleket okoz, pl. (meg)remegés. Vagy tartósan más hangulatba kerülhetünk, mint előtte voltunk, pl. motiválódhatunk, bátrabbak lehetünk. Így tehát egy fiktív élmény is hathat ránk testi szinten, könnyen és azonnal befolyásolhatja pl. immunrendszerünket, hormonelválasztásunkat is. Ezek a hatások pedig további hatásokat generálnak, mint a meglökött dominósor, hiszen minden mindennel kapcsolatban van bennünk testi-lelki-szellemi szinten.

És ez csak egy 1,25 perces kitalált történet volt. A "valóságos" (nem filmen látott-hallott) élményeink és emberi kapcsolataink sokkal nagyobb mértékben és tartósabban megérintenek minket.

Ha a hétköznapi életünk során történő cselekvések, események, gondolatok, érzelmek, találkozások közben jobban odafigyelünk testi jeleinkre, jobban megismerhetjük "valódi" énünket, lelki működésünket, a minket nem vagy nem teljesen tudatosan irányító, gátló és mozgató mechanizmusainkat. Szándékos odafigyeléssel kiderülhet például, hogy sokszor akaratlanul befeszítjük izmainkat, amikor észrevétlen vagy bagatellnek tűnő, de főleg amikor nagyobb stresszek, feszültségek érnek minket. És ha a vázizmaink feszülnek, akkor a zsigeriek, viszcerálisak is. Ami hosszútávon csökkentheti, gátolhatja a szervek működését, hiszen kevesebb vér, oxigén, tápanyag jut el hozzájuk.

Ezeket a szomatikus markereket, és a szomatikus tüneteket vagy pszichoszomatikus elváltozásokat sokféleképpen lehetséges tudatosítani, megérteni vagy befolyásolni, hatásukat csökkenteni, hosszútávon is korrigálni, akár lelki-kognitív (pszichoterápia), akár testi-lelki-kognitív (pl. mindfulness, autogén tréning, mindfulness szemléletű autogén tréning, stb.) megközelítésű módszerekkel.

A testünk nem tud hazudni: ahogy érzelmeink megnyilvánulnak testi szinten (elpirulás, izzadás, sírás, stb.) úgy testi jeleink is lefordíthatók érzelmekre (pl. izomfeszülés = koncentrált figyelem, izgalom, feszültség, szorongás). Tudatosításukkal és jelentésük boncolgatásával messzire (vagy inkább: magunkhoz sokkal közelebb) juthatunk önismeretben.

A test beszél. Hallgasd meg, figyelj oda rá!

*****

U.i.: Gondolnád, hogy ez egy perui női ruhamárka reklámja volt? Pedig de

A bejegyzés trackback címe:

https://atestbeszel.blog.hu/api/trackback/id/tr448047882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása